blog-post image

Všetko, čo potrebujete vedieť o umývačkách riadu

Umývačky riadu sú domáce spotrebiče, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Používame ich každý deň na umývanie špinavého riadu. Ale koľko toho o nich naozaj viete? V tomto článku si preberieme všetko, čo potrebujete vedieť o umývačkách riadu.

Vybrať umývačku riadu »

Prečo dať umývačke riadu šancu?

Umývačka riadu je základným spotrebičom v modernej kuchyni. Rýchlo a účinne umýva riad, panvice, poháre a iné náradie. Na umývanie sa používa horúca voda a čistiaci prostriedok, ktorý sa potom niekoľkokrát opláchne spolu so zvyšnou špinou prúdom vody vychádzajúcim z hornej a dolnej časti zariadenia. Má aj cyklus sušenia, ktorý pomáha vysušiť mokrý riad po umytí.

Hlavnou výhodou používania umývačky riadu je úspora času v porovnaní s ručným umývaním riadu. Platí to najmä v prípade, keď treba umyť veľa riadu - plnú náplň možno umyť a usušiť za menej ako hodinu, zatiaľ čo ručné umývanie môže trvať dlhšie. Umývačky riadu tiež spotrebujú oveľa menej vody ako ručné umývanie riadu, takže sú aj šetrnejšie k životnému prostrediu.

Väčšina umývačiek riadu je vybavená nastaviteľnými funkciami, ktoré vám umožňujú zvoliť teplotu a typ cyklu, ktorý potrebujete pre rôzne typy riadu. To pomôže zabezpečiť, aby bol riad správne vyčistený bez poškodenia alebo zmeny farby v dôsledku prehriatia alebo nadmerného sušenia. Mnohé moderné umývačky riadu majú ďalšie funkcie, ako sú zabudované filtre na zachytávanie čiastočiek jedla, redukcia hluku a dokonca aj "dezinfekčné" cykly, ktoré používajú vyššie teploty na dezinfekciu riadu.

Kúpna cena umývačky riadu sa môže líšiť v závislosti od veľkosti a funkcií. Všeobecne platí, že cena základných modelov začína na niekoľkých tisícoch, zatiaľ čo výkonnejšie modely sa môžu pohybovať v desiatkach tisíc korún. Umývačka riadu však predstavuje skvelý spôsob, ako ušetriť čas aj energiu pri umývaní riadu. So správnym modelom si môžete vychutnať čistejší riad takmer bez námahy.

Tip na umývačku riadu

BOSCH SMV46KX01E

Obr.: BOSCH SMV46KX01E

Aké sú výhody a nevýhody umývania riadu v umývačke?

Umývačky riadu sa stávajú obľúbenou alternatívou ručného umývania riadu. Šetria čas, energiu a vodu. Umývačky riadu tiež znižujú množstvo baktérií, ktoré sa môžu šíriť zo špinavého riadu pri ručnom umývaní.

Medzi výhody použitia umývačky patria:

  • Úspora času – umývačky riadu sú oveľa rýchlejšie ako ručné umývanie riadu - v závislosti od množstva riadu, ktorý je potrebné umyť, dokonca aj plne naplnená umývačka riadu môže umyť riad za menej ako hodinu.
  • Čistota – Správne udržiavaná umývačka riadu zvyčajne vyčistí riad lepšie ako ručné umývanie. 
  • Úspora energie – umývačky riadu spotrebujú podstatne menej energie ako tradičné umývanie riadu, takže ušetríte peniaze.
  • Úspora vody – umývačky riadu zvyčajne spotrebujú menej vody ako ručné umývanie, čo je dobrá správa pre životné prostredie aj vašu peňaženku.

Na druhú stranu má použitie umývačky aj niektoré nevýhody:

  • Náklady – Kúpa umývačky riadu môže byť drahá (samozrejme, v závislosti od modelu a značky, ktorú si vyberiete). Musíte však vziať do úvahy aj to, že profesionálna inštalácia bude niečo stáť.
  • Údržba – Aby umývačka riadu fungovala efektívne, potrebuje priebežnú údržbu, napríklad výmenu filtrov, hadíc alebo čerpadiel.
  • Hluk – Umývačky riadu môžu byť pri používaní pomerne hlučné, čo môže byť problém, ak bývate v byte, kde sa zvuk ľahko prenáša.
  • Zvyšky umývacieho prostriedku – Pri nesprávnom používaní umývačky riadu môžu zostať zvyšky čistiaceho prostriedku. Platí to najmä pre novšie modely, ktoré používajú pracie prostriedky s nízkou penivosťou.

Celkovo možno povedať, že výhody používania umývačky riadu prevažujú nad negatívami, ak ste ochotní investovať do nákladov na inštaláciu a údržbu. Pri správnej starostlivosti vám umývačka riadu ušetrí čas a energiu a môže vašej domácnosti slúžiť mnoho rokov.

Tip na umývačku riadu

BOSCH SMV4EVX14E

Obr.: BOSCH SMV4EVX14E

Ako vybrať umývačku riadu?

Pri výbere umývačky by ste mali vziať do úvahy niekoľko faktorov.

  • Veľkosť: najprv si premyslite veľkosť a počet riadu, ktorý budete musieť pravidelne umývať. Ak často usporadúvate obedy a večere o viacerých chodoch alebo pravidelne organizujete večierky a stretnutia, hľadajte širšie modely s vyššou kapacitou.
  • Možnosti cyklu: mali by ste zvážiť aj dostupné možnosti cyklu. Niektoré spotrebiče ponúkajú špeciálne nastavenia pre jemné pokrmy alebo rýchle programy pre menšie množstvá.
  • Typ umývačky: ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je typ umývačky riadu; vstavané a voľne stojace modely sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a štýloch. Vstavané umývačky riadu zaberajú menej miesta, ale potom s nimi nemôžete voľne manipulovať, zatiaľ čo voľne stojaca umývačka riadu je dobrou voľbou, ak hľadáte flexibilitu alebo chcete ušetriť náklady na inštaláciu.
  • Energetická účinnosť umývačky: energetická účinnosť je tiež dôležitým faktorom, ktorý treba vziať do úvahy.
  • Typy funkcií a nastavenie umývačky: Pri výbere umývačky riadu sa budete chcieť zamerať aj na typy funkcií a nastavení, ktoré poskytuje. Mnohé z dnešných modelov sú vybavené nastaviteľnými regálmi a košmi, funkciami odloženého štartu, ktoré možno nastaviť, keď ste mimo domova, a rôznymi pracími cyklami, napríklad jemným alebo intenzívnym cyklom. Tieto možnosti poskytujú flexibilitu pri umývaní riadu a pomáhajú zabezpečiť lepší výsledok umývania.
  • Hladina hluku: Nakoniec by ste mali zvážiť aj úroveň hluku rôznych modelov a zistiť, aké sú možnosti záruky. Hladina hluku umývačky riadu sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od takmer nepočuteľných až po 55 dB, preto sa uistite, že vybraný model nebude pre vaše domáce prostredie príliš hlučný. Záruky navyše poskytujú dodatočnú ochranu pred prípadnými problémami a poskytujú väčší pokoj pri nákupe.

Tip na umývačku riadu

WHIRLPOOL WI 3010

Obr.: WHIRLPOOL WI 3010

Ako vybrať tablety do umývačky?

Skvelé umývanie nie je ovplyvnené len kvalitou umývačky, ale aj kvalitou tabliet použitých pri umývaní. Pri výbere ideálnych tabliet do vašej umývačky riadu odporúčame zamerať sa na tieto kritériá:

  • Sila umývacieho prostriedku: Ak sa obávate odolných škvŕn alebo usadenín z tvrdej vody, ktoré sa ťažko odstraňujú, zvážte kúpu tabliet so silným obsahom čistiaceho prostriedku. Silnejšie umývacie prostriedky sú síce drahšie, ale rozkladajú mastnotu a zvyšky jedla účinnejšie a efektívnejšie ako bežné tablety do umývačky riadu.
  • Viacúčelové tablety: pre pohodlie a jednoduché používanie sú viacúčelové tablety skvelou voľbou. Tieto tablety zvyčajne kombinujú čistiaci prostriedok, leštidlo a zmäkčovač vody v jednom, takže môžete dosiahnuť najlepšie výsledky čistenia bez toho, aby ste museli používať viacero výrobkov.
  • Bez fosfátov: Pri kúpe tabliet do umývačky riadu hľadajte tablety bez fosfátov, pretože sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Hoci niektoré výskumy naznačujú, že fosfáty z pracích prostriedkov môžu prispievať k rastu rias a iným environmentálnym problémom, výber nefosfátového pracieho prostriedku bude vždy bezpečnejší.
  • Ekologické tablety: Mnohé domácnosti sa v súčasnosti rozhodujú pre ekologické alebo biologicky rozložiteľné tablety, pretože majú menší vplyv na životné prostredie a stále sú veľmi účinné pri umývaní. Ak chcete znížiť svoju uhlíkovú stopu pri umývaní riadu, ideálne sú ekologické tablety.
  • Cena: Pri výbere tabliet do umývačky riadu je dôležité zvážiť cenu. Ak môžete, vyberte si lacnejšie značky a produkty, ale nezabudnite si overiť recenzie, aby ste neobetovali kvalitu.

Ak pri nákupe tabliet do umývačky riadu zohľadníte všetky tieto faktory, môžete si byť istí, že si vyberiete ten najlepší výrobok pre svoje potreby a rozpočet. So správnymi tabletami bude váš riad žiariť po každom umytí.

Ako sa starať o umývačku riadu?

Starostlivosť o umývačku riadu je nevyhnutná na zabezpečenie jej efektívneho fungovania. Na údržbu umývačky riadu môžete urobiť niekoľko vecí, a to buď sami, alebo s pomocou odborníka.

  • Pravidelné čistenie filtra: Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby vaša umývačka riadu dobre fungovala, je pravidelné čistenie filtra. Toto by sa malo vykonávať aspoň raz za niekoľko mesiacov v závislosti od toho, ako často spotrebič používate. Filter pri prechode umývačkou zachytáva čiastočky jedla a mastnotu, preto je potrebné ho pravidelne čistiť, aby voda mohla voľne prúdiť a aby sa znížil jej nános, ktorý by mohol poškodiť ostatné časti spotrebiča. Ak chcete filter vyčistiť, jednoducho ho vyberte z puzdra a opláchnite ho pod tečúcou vodou, než ho vložíte späť na miesto.
  • Odstránenie usadenín tvrdej vody: ďalšou dôležitou úlohou na udržanie bezporuchového chodu umývačky riadu je odstránenie usadenín z tvrdej vody. Minerály v tvrdej vode sa časom môžu usadzovať na vykurovacom telese a iných kovových súčiastkach, čím sa znižuje účinnosť a spôsobuje poškodenie. Na odstránenie týchto minerálnych usadenín môžete použiť roztok octu a vody alebo špecializovaný čistiaci prostriedok určený špeciálne na tento účel.
  • Pravidelná kontrola tesnenia: v neposlednom rade je dôležité pravidelne kontrolovať tesnenia dverí, či nevykazujú známky opotrebovania. Ak sa objavia viditeľné trhliny alebo praskliny, tesnenie by sa malo okamžite vymeniť, aby sa v budúcnosti predišlo problémom, ako je napríklad únik vody. Okrem toho, ak si všimnete, že z umývačky riadu vychádza zvláštny zápach, je pravdepodobné, že sa v nej nahromadili zvyšky jedla, preto je najlepšie spotrebič intenzívne vyčistiť špecializovaným čistiacim prostriedkom.

Dodržiavaním týchto jednoduchých krokov môžete zabezpečiť, aby vaša umývačka riadu fungovala čo najlepšie po mnoho rokov. Ak budete potrebovať ďalšiu pomoc, oplatí sa obrátiť na profesionálneho opravára spotrebičov, ktorý dokáže rýchlo a účinne diagnostikovať a odstrániť všetky problémy.

Tip na umývačku riadu

ELECTROLUX EEM43201L

Obr.: ELECTROLUX EEM43201L

Aké sú najčastejšie chyby pri používaní umývačky?

Používanie umývačky riadu je jednoduchý spôsob čistenia riadu, ale vyžaduje si určité znalosti, aby spotrebič fungoval správne. Bohužiaľ, mnohí ľudia robia so svojimi umývačkami riadu chyby, ktoré môžu viesť k zlým výsledkom umývania alebo dokonca k poškodeniu. Tu sú najčastejšie chyby pri umývaní riadu:

  • Preťaženie umývačky: Príliš veľa predmetov v umývačke riadu môže spôsobiť jej nevyváženosť a problémy počas umývacieho cyklu. Dbajte na to, aby ste medzi taniermi a ostatnými predmetmi nechali dostatok priestoru, aby do seba počas odstreďovania nenarážali.
  • Zanedbávanie čistenia filtra: časom sa na filtri v spodnej časti umývačky riadu môžu nahromadiť čiastočky jedla a mastnoty, čo môže spôsobiť jeho upchatie. Na dosiahnutie optimálnej účinnosti a výkonu čistenia by ste mali filter čistiť pravidelne. Zvyčajne sa to robí tak, že ho jednoducho vyberiete zo spodnej časti spotrebiča a opláchnete pod tečúcou vodou.
  • Použitie nesprávneho čistiaceho prostriedku: Nie všetky čistiace prostriedky sú rovnaké; niektoré obsahujú prísady, ktoré môžu byť pri použití v umývačke riadu leptavé. Aby bol váš riad žiarivo čistý, používajte iba umývacie prostriedky špeciálne určené na použitie v umývačkách riadu.
  • Ponechanie riadu v umývačke príliš dlho: Ponechanie riadu v umývačke príliš dlho po skončení umývacieho cyklu môže spôsobiť vznik nepríjemného zápachu v dôsledku rastu baktérií spôsobeného vlhkosťou. Aby ste tomu zabránili, nezabudnite vybrať riad z umývačky hneď po skončení cyklu.

Ak sa vyhnete týmto častým chybám pri používaní umývačky riadu, môžete si byť istí, že váš riad bude zakaždým dokonale umytý.

Vybrať umývačku riadu »

Záver 

Na záver možno povedať, že umývačka riadu je nevyhnutným spotrebičom v každej modernej kuchyni. Môže uľahčiť a zefektívniť umývanie riadu a ušetriť tak čas a energiu na dennej báze. Okrem toho pomáha znižovať plytvanie vodou a spotrebu čistiacich prostriedkov, čo prospieva životnému prostrediu. Umývačka riadu vám v konečnom dôsledku nielen zjednoduší život v kuchyni, ale pomôže vám byť aj šetrnejší k životnému prostrediu. Ak uvažujete o modernizácii kuchyne, zvážte investíciu do umývačky riadu.

Ďakujeme, že ste si prečítali tento článok o základnom spotrebiči modernej kuchyne, ktorým umývačka riadu určite je. Dúfame, že vám článok poskytol cenné rady a informácie o tom, ako sa umývačka riadu môže stať skvelým pomocníkom vo vašej domácnosti, a v prípade, že sa rozhodujete o jej kúpe, nezabudnite pred kúpou zvážiť všetky faktory, ktoré vám pomôžu vybrať tú správnu.

TOP produkty z kategórie Umývačky riadu