blog-post image

Fén na vlasy: všetko, čo potrebujete vedieť, než si ho kúpite

Sušenie vlasov sa môže stať skutočným problémom, najmä ak nemáte po ruke správne príslušenstvo. Preto je dôležité, aby ste si pred kúpou nového sušiča vlasov prečítali informácie o týchto elektronických nástrojoch, aby ste sa v nich mohli zorientovať a vybrať si ten ideálny pre vás. Aby sme vám v tom pomohli, v našom článku sa dozviete, aké typy fénov sú na trhu dostupné, ako si vybrať ten správny pre vaše potreby na základe technických parametrov, ako je výkon alebo rýchlosť, a nakoniec vám poskytneme niekoľko tipov, ako fén správne používať a starať sa oň. Čítajte teda ďalej a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o sušičoch vlasov.

Vybrať fén na vlasy »

Ako fén na vlasy funguje?

Sušič vlasov je elektrické zariadenie, ktoré sa používa na fúkanie ohriateho vzduchu na vlhké vlasy s cieľom urýchliť proces sušenia. Na cirkuláciu teplého vzduchu nad mokrými prameňmi sa zvyčajne používa buď ventilátor, alebo vykurovacie teleso a často obsahuje nástavce, ktoré môžete použiť na stylingové účely, napríklad niektoré nástavce môžu dodať vášmu účesu objem, zatiaľ čo iné môžu pomôcť narovnať vlasy a vytvoriť elegantný štýl. Fény majú rôzne tvary, veľkosti a farby, od výkonných profesionálnych fénov až po jednoduchšie modely na domáce použitie. Hlavnou výhodou používania sušiča vlasov je, že výrazne skráti čas sušenia, čím vám pomôže rýchlejšie a jednoduchšie upraviť vlasy. Pomáhajú tiež chrániť vlasy pred poškodením teplom, pretože na nich môžete upraviť nastavenie teploty. V neposlednom rade sú tiež skvelé na dodanie objemu, vln a textúry vašim vlasom.

Kľúčom k dosiahnutiu najlepších výsledkov je správne používanie sušiča vlasov. Na začiatok vždy použite na vlhké vlasy pred fénovaním sprej alebo sérum na ochranu pred teplom; pomôže to ochrániť vlasy pred možným poškodením, ktoré by mohol spôsobiť horúci vzduch vychádzajúci zo sušiča. Odporúča sa tiež vždy začať s nižším nastavením teploty a v prípade potreby ju postupne zvyšovať, nikdy však nezačínajte s maximálnou teplotou, pretože by mohlo dôjsť k spáleniu alebo poškodeniu vlasov. Pri používaní nadstavcov, ako sú difuzéry alebo koncentrátory, sa vždy snažte nasmerovať trysku sušiča smerom nadol a udržujte ju v pohybe, aby nedošlo k prehriatiu častí vlasov. Nakoniec využite nastavenie chladného záberu na moderných fénoch, ktoré vám pomôže vytvarovať účes a uzamknúť potrebnú vlhkosť, aby ste udržali vlasy hydratované.

Pri pravidelnom používaní sušiča vlasov je možné ľahko a rýchlo dosiahnuť požadovaný výsledok, ale je dôležité mať na pamäti možné riziká. Vždy začínajte s nižším nastavením teploty a starostlivo sledujte intenzitu tepla. Pokiaľ sa vám vlasy zdajú príliš horúce, teplotu zodpovedajúcim spôsobom upravte. Pred úpravou navyše nezabudnite použiť ochranný sprej alebo sérum a úpravu vlasov dokončite pri nižších teplotách, aby ste predišli ich zbytočnému poškodeniu. Vďaka týmto niekoľkým tipom môžete aj sami doma dosiahnuť výsledky hodné kaderníckeho salónu.

Tip na fén na vlasy

REMINGTON D5220

Obr.: REMINGTON D5220

Aké typy fénov si môžete vybrať?

Na trhu je dnes široká škála sušičov vlasov, z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody. Či už sa chystáte na kúpu jednoduchého, cenovo výhodného modelu alebo špičkový typ s najrôznejšími funkciami a vychytávkami, určite sa nájde ten pravý fén, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám. Pre ľahšie rozhodovanie sa pozrite na nasledujúci prehľad niekoľkých dostupných variant sušičov vlasov:

  • Profesionálny fény na vlasy – Tieto vysoko kvalitné modely sú často používané v kaderníctvach a beauty salónoch vďaka svojmu vynikajúcemu vysokému výkonu. Sú obvykle drahšie ako iné modely, dodávajú sa v rôznych príkonoch (od 1500 W, ale aj 2000 W a viac) a majú niekoľko rýchlostí a nastavení. Ponúkajú tiež presnú reguláciu teploty, ktorá pomáha zachovať celistvosť vlasov pri vysúšaní.
  • Fény na vlasy s turmalínovou technológiou – Tieto modely sú často vyhľadávané pre svoju infračervenú a ionizačnú funkciu, ktorá pomáha redukovať krepovateniu, znižuje statickú elektrinu a zanecháva vlasy hladké. Obvykle ponúkajú nižší príkon (1 000 až 1 600 W) ako profesionálne sušiče vlasov a sú vybavené rôznymi nastaveniami pre väčšiu kontrolu nad stylingom.
  • Fény na vlasy s keramickou technológiou – Vďaka keramickému výhrevnému telesu pomáhajú tieto sušiče vlasov rovnomerne rozvádzať teplo a zabraňujú poškodeniu vplyvom horúcich zón. Nižší príkon (obvykle 700-1200 wattov) ich tiež robí dostatočne šetrnými pre použitie na jemné alebo farbené vlasy, bez toho aby ste sa museli obávať ich spálenia. Veľa keramických fénov sa dodáva aj s príslušenstvom pre styling a kulmovanie.
  • Iónový fén na vlasy – Tieto modely využívajú záporné ióny na rýchlejšie vysušenie vlasov a zároveň znižujú tvorbu statickej elektriny a zabraňujú tak krepateniu vlasov. Ponúkajú vyšší príkon ako iné typy sušičov vlasov (od 1200 do 1800 W), ale napriek tomu sú dostatočne šetrné pre použitie na väčšinu typov vlasov bez toho, aby ich poškodili.

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ sušiča vlasov, je potrebné si pozorne prečítať návod na použitie a dodržiavať všetky bezpečnostné pokyny. Pri starostlivom výbere, údržbe a používaní vám nový fén môže pomôcť vytvárať krásny účes, ktorý vydrží.

Tip na fén na vlasy

Fén ETA Fenité 8320 90000

Obr.: Fén ETA Fenité 8320 90000

Na ktoré technické parametre sa pri výbere fénu zamerať?

Akonáhle budete vedieť, ktorý typ fénu je pre vás tým najlepším, nastáva ďalšia fáza, a to vybrať už konkrétny model, čo môže byť neľahká úloha. Ako pri toľkých možnostiach spoznáte, ktorý je pre vás ten pravý? Tu je niekoľko kľúčových faktorov, ktoré je vhodné pri výbere sušiča vlasov zvážiť.

  1. Dôležitým faktorom pri rozhodovaní o kúpe fénu je typ nastavenia teploty. Hľadajte preto modely, ktoré ponúkajú viac teplotných a rýchlostných nastavení, aby ste si mohli fénovanie prispôsobiť a nájsť optimálne nastavenie, ktoré bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám. Niektoré modely majú tiež možnosť nastavenia studeného vzduchu, ktoré pomáha vo vlasoch uzamknúť vlhkosť počas stylingu a obmedzuje krepovatenie, čo je najmä nápomocné, pokiaľ chcete vytvárať hebké a vyhladené účesy.
  2. Pri výbere fénu je potrebné zohľadniť aj mieru hluku. Niektoré modely sú hlučnejšie ako iné, takže ak máte obavy o úroveň hluku vo vašej domácnosti alebo salóne, určite sa poobzerajte po tichších variantoch.
  3. Zohľadnite tiež hmotnosť a veľkosť sušiča vlasov. Ľahšie modely sa ľahšie ovládajú, ak máte dlhšie alebo hustejšie vlasy, na cesty sú zase praktickejšie menšie modely.
  4. Príkon udáva, aký silný je motor fénu. Býva pravidlom, že vyšší príkon obvykle znamená rýchlejšie sušenie, ale aj vyššiu teplotu vzduchu. Pre väčšinu používateľov stačí 1500 wattov, ale ak máte hustejšie vlasy, príkon 2000 a viac wattov vám pomôže rýchlejšie dosiahnuť požadované výsledky. Pokiaľ chcete pri fénovaní využiť nastavenie studeného vzduchu, ktoré sa odporúča najmä ak máte jemné a krehké vlasy, pretože vlasy potom nie sú tak namáhané, zvoľte fén s nižším príkonom.
  5. Pri vysúšaní vlasov hrá tiež dôležitú úlohu rýchlosť prúdenia vzduchu alebo množstvo vzduchu prechádzajúce tryskou. Rýchlejšie prúdenie vzduchu ocenia najmä ľudia s hustými a pevnými vlasmi, ale pre jemnejšie vlasy bude vhodnejšia naopak nižšia rýchlosť prúdenia.
  6. Nakoniec sa informujte o type príslušenstva, ktoré je k fénu dodávané. Niektoré modely sa dodávajú s koncentrátormi, difuzérmi a ďalšími nástavcami, ktoré vám pomôžu dosiahnuť požadovaný výsledok.

Ak zohľadníte všetky tieto faktory pri výbere sušiča vlasov, budete môcť nájsť ten, ktorý bude dokonale vyhovovať vašim potrebám. So správnym modelom v ruke budete na dobrej ceste k vytváraniu krásnych účesov.

Vybrať fén na vlasy »

Tip na fén na vlasy

Fén SENCOR SHD 8200GD

Obr.: Fén SENCOR SHD 8200GD

Ako fén na vlasy správne používať?

Správne používanie sušiča vlasov je nevyhnutné na dosiahnutie požadovaného účesu. Je dôležité pochopiť, ako fén funguje a aké techniky sú nevyhnutné na dosiahnutie zdravých a lesklých vlasov bez ich poškodenia. Tu je niekoľko užitočných tipov a trikov, ako fén správne používať:

  1. Pred použitím fénu vlasy najprv osušte uterákom, tak že ich do neho jemne zabalíte. Po pár minútach by z vlasov už nemala kvapkať voda. To je správny čas začať s fénovaním, ktoré teraz zaberie kratší čas a zníži sa aj riziko poškodenia vlasov spôsobené priamym teplom z fénu.
  2. Pri fénovaní vlasov používajte guľatú kefu pre dosiahnutie väčšieho objemu a následnej lepšej tvarovateľnosti.
  3. S fénovaním začnite od korienkov a postupujte smerom ku končekom. Pri fénovaní sa snažte udržovať fén v pohybe, aby sa teplo nesústredilo príliš dlho na jedno konkrétne miesto – zabránite tak poškodeniu vlasového stvolu.
  4. Za účelom zníženia tepelného pôsobenia môžete navyše prepínať medzi vysokým a nízkym nastavením teploty. Dlhšie fúkanie s nízkym stupňom teploty často poskytuje lepšie výsledky ako kratší interval s vysokou teplotou.
  5. Akonáhle sú vlasy takmer suché, použite tlačidlo studeného vzduchu (pokiaľ ním fén disponuje), aby ste uzavreli kutikulu a dodali vlasom viac lesku.
  6. Nakoniec nikdy nezabudnite fén po skončení vysúšania vypnúť.

Dodržiavaním týchto bodov zaistíte, že budete fén používať správne a vyhnete sa tak negatívnym dôsledkom jeho nesprávneho používania. Vďaka tomu budú vaše vlasy zdravé a lesklé a zároveň dosiahnete požadovaný efekt.

Tip na fén na vlasy

SENCOR SHD 7100BK

Obr.: SENCOR SHD 7100BK

Ako sa o fén starať?

Pri starostlivosti o fén je dôležité dodržiavať určité opatrenia na zabezpečenie jeho čo najdlhšej životnosti. Tu je niekoľko tipov, ako sa o fén starať:

  • Pravidelne čistite trysku a filter: pravidelne čistite trysku a vyberateľný filter. Zabránite tak upchatiu prístroja nečistotami a prachom, ktoré by mohli spôsobiť jeho prehriatie a nesprávnu funkčnosť.
  • Príliš veľa tepla škodí: prehriatie sušiča vlasov môže spôsobiť poškodenie prístroja aj vašich vlasov, preto odporúčame pri vysúšaní vlasov radšej nastaviť nižší stupeň. Pre určité úpravy môžete byť potrebná vyššia teplota, ale pokiaľ ju bude treba použiť, uistite sa, že fén bude v pohybe.
  • Nechajte fén vychladnúť: nikdy nenechávajte rozpálený fén bez dozoru, aby nedošlo k jeho vznieteniu. Predtým než ho schováte na svoje miesto, nechajte ho chvíľu v pokoji vychladnúť.
  • Správne skladovanie: dbajte na správne skladovanie svojho sušiča vlasov tak, aby okolo neho mohol voľne prúdiť vzduch a aby sa na ňom nehromadili čiastočky prachu a nečistôt. Vždy ho chráňte pred vlhkosťou a priamym slnečným žiarením.

Dodržiavaním bezpečnostných opatrení pri používaní a skladovaní fénu predĺžite jeho životnosť a docielite krásnych kaderí s minimálnou námahou. Myslite teda aj na to, že k starostlivosti o seba patrí aj starostlivosť o svoj prístroj.

Vybrať fén na vlasy »

Záver 

Zrátané a podčiarknuté, sušiče vlasov môžu poskytnúť množstvo výhod všetkým, ktorí chcú dosiahnuť dokonalý účes. Či už hľadáte kvalitu ako v salóne, alebo niečo rýchle a jednoduché, vždy nájdete fén, ktorý splní všetky vaše predstavy. Pri toľkých možnostiach, ktoré sú dnes na trhu k dispozícii, sa nezabudnite dobre informovať a nájsť ten najvhodnejší model pre vás. Nielenže to ušetrí váš čas z dlhodobého hľadiska, ale aj vám to môže zaistiť krásne a zdravé vlasy každý deň.

TOP produkty z kategórie Fény