blog-post image

Ako vybrať televíziu?

Televízia je jedným z najdôležitejších elektronických zariadení v domácnosti. Môže slúžiť na zábavu aj vzdelávanie. Výber správneho televízora môže byť v dnešnej dobe ťažký, preto sme pre vás pripravili tohto sprievodcu, ktorý vám pomôže urobiť to najlepšie rozhodnutie zodpovedajúce vašim predstavám. V tomto článku sa dozviete, aké typy televízorov sú na trhu k dispozícii a ako vybrať ten správny, taktiež vám ale poradíme, kam novú televíziu umiestniť a ako sa o ňu starať, aby vydržala v perfektnom stave čo najdlhšie.

Vybrať televízor »

Ako funguje televízia?

Televízia je elektronické zariadenie, ktoré existuje už desiatky rokov a je jednou z najvplyvnejších mediálnych foriem v modernej spoločnosti. Ide o formu vizuálnej komunikácie, pri ktorej sú obrázky, text, zvuk a/alebo video prenášané zo vzdialeného zdroja a sledované na obrazovke, obvykle v našich obývačkách. Televízia môže slúžiť na zábavné účely, ako je sledovanie programov, filmov alebo športových udalostí, ďalej na sledovanie spravodajských a dokumentárnych programov alebo vzdelávacích programov. Stručne povedané, televízia je médium, prostredníctvom ktorého prijímame informácie o okolitom svete.

Dnes je k dispozícii mnoho rôznych typov televízorov, vrátane LCD (displej z tekutých kryštálov), plazmových televízorov (displeje plnené plynom) a LED (svetelná dióda). Jednotlivé modely sa líšia veľkosťou a funkciami a existujú aj chytré televízory, ktoré umožňujú prístup k internetu.

V našich životoch zohráva dôležitú úlohu od chvíle, keď vznikla, a v každom okamihu nám poskytuje informácie z celého sveta. S vývojom technológií sa vyvíja aj televízia, ktorá nám ponúka nové spôsoby konzumácie médií a informovanosti o dianí vo svete.

Či už televíziu využívame ako zdroj zábavy alebo informácií, je to médium, ktoré bude aj v budúcnosti zohrávať neoddeliteľnú úlohu v našom živote.

Tip na televízor

SAMSUNG UE32T4302AKXXH

Obr.: SAMSUNG UE32T4302AKXXH

Aké typy televízií si môžete vybrať?

V súčasnosti je k dispozícii mnoho rôznych variantov a typov televízorov. Pri výbere vhodného televízora pre vašu domácnosť alebo kanceláriu si môžete vybrať z mnohých možností - od klasických a dnes už celkom zastaraných CRT televízorov až po najnovšiu technológiu HDTV.

  • Televízory CRT (Cathode Ray Tube) boli jedným z prvých typov televízorov dostupných na trhu, hoci v súčasnosti sú už zastarané, pretože sa rozšírili novšie technológie. Televízory CRT sú zvyčajne objemnejšie ako modely s plochou obrazovkou a vzhľadom na svoju veľkosť vyžadujú viac miesta. Kvalita obrazu tiež nie je taká ostrá ako v prípade moderných LCD obrazoviek.
  • LCD (Liquid Crystal Display) televízory sú stále ďaleko viac rozšírené a sú k dispozícii v rôznych veľkostiach. Obraz na obrazovkách LCD býva ostrejší a jasnejší ako pri televízoroch CRT a je tiež menej objemný a lepšie sa s ním manipuluje.
  • Televízory LED (Light Emitting Diode) sú najnovším typom televízorov na trhu, ktoré vďaka technológii podsvietenia LED ponúkajú lepšiu kvalitu obrazu ako modely LCD a CRT. Televízory LED sú tiež obvykle tenšie ako predchádzajúce modely, čo uľahčuje ich montáž na stenu alebo umiestnenie do rohu miestnosti.
  • Nakoniec je tu technológia OLED (Organic Light Emitting Diode), ktorá ponúka ešte lepšiu kvalitu obrazu ako LED televízory tým, že na vytvorenie svetla vyžarovaného z obrazovky používa organický materiál. Televízory OLED sú tiež neuveriteľne tenké a energeticky šetrné, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí potrebujú ultramoderný televízor, ktorý nezaťaží ich rozpočet.

Tip na televízor

SAMSUNG QE55Q80B

Obr.: SAMSUNG QE55Q80B

Ako vybrať televíziu?

Výber toho správneho televízora do vašej domácnosti môže byť v dnešnej dobe náročná úloha, pretože je k dispozícii mnoho možností. Pred nákupom je potrebné zvážiť rôzne faktory, od veľkosti až po funkcie a možnosti pripojenia.

Rozpočet: najskôr zohľadnite svoj rozpočet. Ceny sa značne líšia v závislosti na funkciách a veľkosti, takže je dôležité sa rozhodnúť, koľko ste ochotní minúť, než začnete hľadať.

Typ displeja: ďalej si premyslite, ktorý typ displeja najlepšie vyhovuje vašim potrebám - LED/LCD vs. OLED vs. QLED vs. plazma. Televízory LED/LCD zvyčajne ponúkajú lepší jas a kontrast ako OLED, ale ich pozorovacie uhly nie sú také dobré. Televízory QLED majú obvykle lepšiu kvalitu obrazu a presnosť farieb ako LED/LCD a zároveň ponúkajú jasnejší obraz a menej odleskov. Plazmové televízory poskytujú širší rozsah úrovní čiernej a kontrastu, ale nemajú taký jas ako obrazovky LCD alebo OLED.

Veľkosť TV: veľkosť vašej televízie je ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba vziať do úvahy, pretože určuje, ako ďaleko môžete pri sledovaní televízie od obrazovky pohodlne sedieť. Napríklad pri sledovaní televízie s uhlopriečkou 32 palcov (80 cm) by ste mali sedieť vo vzdialenosti aspoň 180 cm, pri televíziách s uhlopriečkou 50 palcov (127 cm) by sa mala táto vzdialenosť predĺžiť na zhruba 2,5 metra.

Ďalšie funkcie: zamerajte sa aj na ďalšie funkcie, ktoré jednotlivé modely televízorov ponúkajú – napríklad rozlíšenie 4K, kompatibilitu s HDR a kvalitu zvuku. Rozlíšenie 4K poskytuje štyrikrát viac detailov ako štandardný HD obraz, zatiaľ čo HDR dokáže vytvoriť živšie farby a lepší kontrast. Nakoniec vezmite do úvahy aj zvukové komponenty a systém reproduktorov každého modelu, pretože tie určujú, aký kvalitný celkový zvukový zážitok bude.

Recenzie: Akonáhle zúžite výber na základe rozpočtu, veľkosti a funkcií, venujte čas prečítaniu recenzií spotrebiteľov alebo zhliadnutiu ukážkových videí na internete, než urobíte konečné rozhodnutie. S prihliadnutím na všetky tieto faktory by sa vám malo podariť nájsť skvelý televízor, ktorý bude vyhovovať vašim diváckym potrebám.

Vybrať televízor »

Na aké technické parametre sa zamerať pri výbere televízie?

Pri výbere televízora je potrebné zohľadniť mnoho dôležitých technických parametrov. Tým najzjavnejším je veľkosť televízora: väčšie obrazovky divákovi zaručia síce strhujúci zážitok, zároveň ale vyžadujú viac priestoru. Ďalej je treba popremýšľať nad rozlíšením a typom displeja – tieto dva faktory majú obrovský vplyv na výslednú kvalitu obrazu. Vyššie rozlíšenie prináša ostrejší obraz, niektoré typy panelov zase ponúkajú vynikajúci kontrast a presnosť farieb. Medzi ďalšie dôležité špecifikácie patrí obnovovacia frekvencia (pre zníženie rozmazania pohybu), kompatibilita s HDR (pre zvýšenie detailov v jasných scénach) a možnosti pripojenia, ako sú konektory HDMI alebo USB.

Pozornosť si zaslúži aj kvalita zvuku. Niektoré televízie sú vybavené technológiou Dolby Atmos, ktorá ponúka pohlcujúce priestorový zvuk. Mnoho moderných televízorov je navyše vybavených šikovnými funkciami, ako je napríklad možnosť hlasového ovládania alebo streamovacie služby.

Pri výbere vášho nového ideálneho televízora by ste teda mali starostlivo zvážiť všetky tieto technické parametre a rozhodnúť sa, ktoré z nich sú pre vás najdôležitejšie. S konkrétnejšou predstavou potom bude pre vás hľadanie tej správnej televízie určite ľahšie.

Tip na televízor

LG 55UQ75003LF

Obr.: LG 55UQ75003LF

Kam televíziu umiestniť?

Pri hľadaní najvhodnejšieho miesta na umiestnenie televízie je potrebné prihliadnuť na niekoľko kritérií, od funkčnosti a dekoru až po praktickosť. Keď ale všetky faktory zohľadníte a premyslíte, to pravé miesto pre vašu televíziu potom nebude problém nájsť.

  • Veľkosť: Pri výbere miesta na umiestnenie televízie musíme opäť v prvom rade zvážiť jej veľkosť – väčšie televízie budú prirodzene potrebovať viac miesta, menšie televízie na druhú stranu divákovi neponúknuť tak kvalitný zážitok zo sledovania. Je vhodné si ešte pred nákupom premerať priestory, kde chcete televízor mať, nech viete, koľko miesta máte k dispozícii. Potom je ešte potrebné zohľadniť optimálnu pozorovaciu vzdialenosť, a to vám pomôže pri rozhodovaní, akú veľkosť televízie zvoliť.
  • Montáž: Upevnenie televízora na stenu je skvelý spôsob, ako ušetriť v byte miesto, navyše táto voľba vyzerá esteticky. Ak sa však nechcete púšťať do montáže, sú k dispozícii aj iné možnosti. Ak máte k dispozícii viac miesta, potom môžete po televízii vybrať zo širokej ponuky TV stolíkov a komôd.
  • Vzdialenosť od sedačky: pri rozhodovaní o umiestnení televízora je veľmi dôležité nezanedbať odporúčanú vzdialenosť televízora od sedacej súpravy alebo iného miesta, odkiaľ divák televíziu sleduje, aby každý pohodlne videl na obrazovku a nenamáhal si oči alebo krčnú chrbticu. V praxi to niekedy môže znamenať umiestnenie zariadenia mimo stredu, aby naň všetci v miestnosti bez problémov videli.
  • Umiestnenie mimo slnka: Nakoniec sa uistite, že ste televíziu umiestnili mimo priameho slnečného svetla, pretože to môže časom spôsobiť poškodenie obrazovky a tiež odlesky pri sledovaní. Okrem toho neumiestňujte televíziu príliš blízko k oknu alebo iným reflexným povrchom – tie narušia kvalitu obrazu tým, že spôsobia odrazy na obrazovke.

Tip na televízor

Smart televízor Hisense 50A7100F (2020) / 50" (125 cm)

Obr.: Smart televízor Hisense 50A7100F (2020) / 50" (125 cm)

Ako vybrať nástenný držiak na televíziu?

Výber správneho nástenného držiaka televízora sa môže zdať ako náročná úloha, pretože je na trhu k dispozícii toľko možností. Stačí sa ale zamerať na niekoľko kľúčových parametrov, ktoré vám v nasledujúcom odseku priblížime a pomôžeme vám vybrať ten ideálny.

  1. Vyberte typ držiaka, ktorý zodpovedá veľkosti a hmotnosti televízora, pretože pre rôzne rozmery televízorov existujú aj rôzne typy držiakov. Pred výberom teda nezabudnite overiť veľkosť a hmotnosť vášho televízora.
  2. Zohľadnite uhol, ktorý potrebujete. Záleží na tom, kam plánujete novú televíziu umiestniť, ale uistite sa, či nebudete potrebovať nastaviteľný nástenný držiak, aby ste mali obrazovku v čo najlepšom pozorovacom uhle. Skontrolujte, či vybraný držiak umožňuje ľahké vyklápanie a otáčanie, aby ste mohli polohu televízora upraviť podľa potreby.
  3. Zvoľte odolný nástenný držiak, ktorý vydrží. Uistite, že ste si vybrali držiak vyrobený z vysoko kvalitných materiálov, ktoré sa ľahko nezlomia ani neohnú. Tiež odporúčame venovať pozornosť recenziám ostatných zákazníkov, aby ste sa uistili, že si kupujete naozaj spoľahlivý výrobok.
  4. Zistite, či potrebujete ďalšie, dodatočné funkcie, ako je napríklad systém správy káblov alebo prídavný držiak pre montáž zvukového projektora (tzv. soundbaru) a vyberajte medzi takými držiakmi, ktoré tieto extra funkcie ponúkajú. Vďaka tomu bude celá TV zostava vyzerať ešte úhľadnejšie a organizovanejšie.

Tip na držák televizie

SOLIGHT 1MF100 EXTRA VELKY FIXNY DRZIAK PRE PLOCHE TV OD 152CM-254CM (60- 100), NOSNOST 80KG

Obr.: SOLIGHT 1MF100 EXTRA VELKY FIXNY DRZIAK PRE PLOCHE TV OD 152CM-254CM (60- 100), NOSNOST 80KG

Ako sa o televíziu starať?

Správna starostlivosť o televízor je nevyhnutná na zachovanie dlhej životnosti a príjemného sledovania. Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o televízor a udržať ho v perfektnom stave čo najdlhšie:

  • Často čistite obrazovku –  na obrazovke sa rýchlo usadzuje prach, nečistoty a odtlačky prstov, ktoré zhoršujú kvalitu obrazu. Pomocou handričky z mikrovlákna jemne zotrite všetky nečistoty alebo šmuhy, ktoré sa časom môžu na obrazovke objaviť.
  • Opatrná manipulácia - pri preprave televízora dávajte pozor, aby ste s ním príliš nepohli a neprevrátili ho, pretože by sa mohli poškodiť vnútorné obvody. Ak sa sťahujete, uistite sa, že ste televízor pred prepravou bezpečne a dôkladne zabalili, alebo zvážte možnosť, že si na prepravu televízora objednáte profesionálnu sťahovaciu spoločnosť.
  • Neumiestňujte televízor do blízkosti zdrojov tepla – umiestnenie televízora príliš blízko zdroja tepla môže spôsobiť jeho prehriatie a poškodenie komponentov vo vnútri zariadenia. Najlepšie je držať televízor mimo priamych zdrojov tepla, ako sú krby, radiátory alebo iné zariadenia, ktoré produkujú nadmerné teplo.
  • Kontrola stojana televízie – okrem starostlivosti o samotný televízor sa uistite, že všetky stojany alebo držiaky sú v dobrom stave. Pravidelne ich kontrolujte, či nevykazujú známky opotrebovania alebo poškodenia, ktoré by mohli spôsobiť nestabilitu televízora a jeho prípadný pád z držiaka, ak by nebol správne upevnený.

Dodržiavanie týchto niekoľkých základných zásad pravidelnej starostlivosti vám pomôže udržať televízor v skvelej kondícii, aby ste si mohli dlho užívať zábavu.

Tip na televízor

SAMSUNG QE65QN85B

Obr.: SAMSUNG QE65QN85B

Záver 

Priznajme si, že televízia stále zohráva v našich životoch dôležitú úlohu. Je pre nás nielen zdrojom zábavy a oddychu, ale aj zdrojom informácií a správ. Vďaka technologickému pokroku je prístup k najnovším programom a správam z celého sveta jednoduchší ako kedykoľvek predtým. Hoci má príliš časté sledovanie televízie mnoho negatívnych účinkov, s mierou môže byť pre každého prospešné. Preto by sme sa mali snažiť nájsť rovnováhu medzi týmito pozitívnymi a negatívnymi aspektmi a využívať televíziu múdro v náš prospech.

Vybrať televízor »

TOP produkty z kategórie Televízory