blog-post image

Ako vybrať slúchadlá?

Slúchadlá sa v dnešnej dobe stali jednou z nevyhnutností, ktoré nám umožňujú počúvať hudbu či hovorené slovo alebo sledovať videá v súkromí kedykoľvek a kdekoľvek bez toho, aby sme pritom rušili ostatných. V tomto článku vás prevedieme jednotlivými typmi slúchadiel dostupnými na trhu, možnosťami ich využitia, ale aj ako sa o ne starať, aby ste zachovali ich čo najdlhšiu životnosť. Nájde tu jednoducho všetko, čo o slúchadlách potrebujete vedieť a ako si medzi nimi vybrať tie správne, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám.

Vybrať slúchadlá »

Úvod

Slúchadlá sú zvukové zariadenia v podobe malých reproduktorov, ktoré sa nasadzujú buď na hlavu alebo priamo do uší. Izolujú zvuk od okolitého prostredia a užívateľ tak môže počúvať hudbu či hovorené slovo bez toho, aby tým rušil ostatných.

Jednotlivé typy slúchadiel sa líšia dizajnom a použitou technológiou. Tradičné drôtové slúchadlá sa pripájajú priamo k zdroju zvuku pomocou káblov, zatiaľ čo bezdrôtové slúchadlá používajú na prenos rádiofrekvenčný signál (RF) alebo Bluetooth. Slúchadlá cez hlavu over-ear alebo on-ear sa líšia vo veľkosti, ale aj tým, že slúchadlá over-ear uší objímajú, zatiaľ čo slúchadlá typu on-ear sú nasadené priamo na ušiach. Niektoré typy slúchadiel sú vybavené špeciálnymi funkciami, napríklad funkciou potlačenia šumu, ktorá pomáha redukovať nežiaduce zvuky z okolia.

Slúchadlá môžete používať v najrôznejších situáciách; v obľube sú ako u poslucháčov hudby, hráčov, tak aj u profesionálov. Drôtové aj bezdrôtové modely nájdete v každom obchode s elektronikou, pričom ceny sa pohybujú v širokom rozmedzí v závislosti od typu slúchadiel, ktoré hľadáte. Vďaka veľkej rozmanitosti ponúk si určite vyberiete také, ktoré budú vyhovovať vašim požiadavkám.

Či už patríte medzi audio nadšencov, ktorí si potrpia na vysoko kvalitný a presný zvuk, alebo skôr hľadáte niečo cenovo dostupnejšieho, ale zároveň dostatočne výkonného pre príležitostné použitie – slúchadlá ponúkajú pohodlný spôsob, ako si každý môže vychutnať svoje obľúbené melódie alebo podcasty bez toho, aby rušil svoje okolie. Ak teda hľadáte nové slúchadlá, nezabudnite si urobiť malý prieskum a určite sa vám podarí nájsť tie pravé.

Tip na slúchadlá

APPLE AIRPODS 2019 BIELE MV7N2ZM/A

Obr.: APPLE AIRPODS 2019 BIELE MV7N2ZM/A

Kde môžete slúchadlá využiť?

Slúchadlá sú ideálnym spoločníkom pre každého, kto chce počúvať svoje obľúbené skladby v súkromí. Podľa vlastných preferencií môžete slúchadlá používať pri dochádzaní do práce, pri cvičení v posilňovni alebo jednoducho doma.

Pokiaľ ste vášnivým fanúšikom hudby a ste neustále na cestách, bude pre vás zopár kvalitných slúchadiel ideálny. Vďaka funkciám ako potlačenie hluku vám tieto slúchadlá pomôžu znížiť zvuky z okolia, a tak si budete môcť vychutnať hudbu bez rušenia. Oceníte aj pohodlie pri ich nosení a odolnú konštrukciu, vďaka ktorej sa pri bežnom nosení len tak nerozbijú.

Pre tých, ktorí radi športujú vonku, budú najvhodnejšie bezdrôtové slúchadlá. Vďaka ich ľahkej konštrukcii odolnej proti potu si ich môžete nasadiť aj pri cvičení, a pritom sa stále cítiť pohodlne. Moderné slúchadlá sú navyše vybavené technológiou Bluetooth, ktorá umožňuje ľahké pripojenie k smartfónu a streamovaniu hudby alebo iného zvuku podľa ľubovôle.

Pokiaľ radšej počúvate hudbu v pokoji a pohodlí domova, potom by mohli byť ideálnou voľbou slúchadlá cez hlavu. Vyrábajú sa v rôznych prevedeniach a ponúkajú vynikajúcu kvalitu zvuku s hlbokými basmi a čistými výškami. Tento typ slúchadiel bude tiež perfektný, ak ste audiofil, pretože sa postarajú o zvuk štúdiovej kvality, vďaka ktorému budú vaše obľúbené skladby znieť rovnako ako ich originálne nahrávky.

Nehľadiac na to, aký typ slúchadiel najlepšie bude spĺňať vaše predstavy, investujte do takého páru, ktorý je kvalitný a spoľahlivý, pohodlne sa nosí a poskytuje vynikajúcu kvalitu zvuku, aby ste si mohli naplno vychutnať každú skladbu.

Tip na slúchadlá

YENKEE YHP 3035 SHADOW

Obr.: YENKEE YHP 3035 SHADOW

Aké typy slúchadiel existujú?

Pri obrovskom množstve produktov, ktoré je dostupných na trhu je ťažké sa zorientovať medzi jednotlivými typmi sluchadiel. Od slúchadiel cez uši pre plnohodnotný zvukový zážitok až po sluchátka do uší, ktoré skoro nič nevážia, vyberie si iste každý. V nasledujúcom odseku vám prinášame stručný prehľad, ktorý vám pomôže sa medzi jednotlivými typmi sluchadiel lepšie vyznať.

  • Slúchadlá do uší, špuntové (in-ear) alebo kôstkové (earbuds): sú to malé slúchadlá, ktoré sa umiestňujú do ucha, v prípade špuntových priamo do zvukovodu, a poskytujú tak vynikajúcu izoláciu hluku. Ani jeden z týchto typov ale nemá také silné basy ani nízke frekvencie ako väčšie slúchadlá, na druhú stranu sú ale ľahké a skladné, takže sa skvele hodí pre tých, ktorí sú stále na cestách.
  • Supraaurálne (on-ear) slúchadlá: tieto slúchadlá majú polstrované náušníky a nosia sa na ušných lalokoch. Poskytujú slušnú mieru izolácie hluku, aj keď nie toľko ako modely do uší, ale majú veľmi dobrú kvalitu zvuku a možno ich použiť na čokoľvek od bežného počúvania hudby až po hranie hier alebo nahrávanie.
  • Circumaurálne (over-ear) slúchadlá: jedná sa o jedny z najpohodlnejších slúchadiel na trhu, sú ale väčšie veľkosti, pretože majú veľké náušníky, ktoré úplne zakryjú a obklopia vaše uši. Poskytujú vynikajúcu kvalitu zvuku s hlbokými basovými frekvenciami, vynikajúcu izoláciu hluku a zaručujú pohodlie pri dlhšom počúvaní.
  • Bezdrôtové slúchadlá: bezdrôtové slúchadlá nevyžadujú žiadne káble a na pripojenie k zdroju zvuku používajú technológiu Bluetooth. Vyrábajú sa vo všetkých tvaroch a veľkostiach od malých špuntových slúchadiel až po veľké slúchadlá cez uši. Poskytujú dobrú kvalitu zvuku a možno ich použiť na čokoľvek od počúvania hudby po telefonovanie.
  • Slúchadlá s potlačením hluku: tento typ slúchadiel je skvelý pre tých, ktorí chcú počúvať hudbu bez akéhokoľvek vyrušenia. Technológia potlačenia hluku funguje tak, že eliminuje zvuky z okolia, takže sa môžete nerušene sústrediť len na prehrávaný zvuk. Slúchadlá s potlačením hluku sú, rovnako ako pri predchádzajúcom type, k dostaniu vo všetkých tvaroch a veľkostiach.

Vybrať slúchadlá »

Ako vybrať slúchadlá?

Pri výbere perfektného páru slúchadiel by ste mali zvážiť niekoľko vecí, a to najmä:

  • Typ slúchadiel: do uší (in-ear), na uši (on-ear) alebo cez uši (over-ear). Slúchadlá do uší sú malé a ľahké, takže sú ideálne na cestovanie alebo na počúvanie pri fyzických aktivitách. Slúchadlá do uší a slúchadlá cez uši všeobecne poskytujú väčšiu zvukovú izoláciu ako slúchadlá, ktoré sú nasadené priamo na ušiach, pretože k ušiam tesne priliehajú. A preto sa hodí najmä na počúvanie doma alebo v pokojnejšom prostredí.
  • Kvalita zvuku: druhým faktorom, ktorý treba zvážiť, je kvalita zvuku. Spravidla platí, že modely vyššej triedy poskytujú kvalitnejší zvuk s viacerými detailmi a čistotou ako iné, lacnejšie modely. Okrem toho hľadajte slúchadlá, ktoré ponúkajú vyvážený zvukový prejav s dostatkom basov a výšok pre príjemné počúvanie.
  • Funkcie a technológie: ďalším dôležitým faktorom pri výbere slúchadiel sú ponúkané funkcie a použité technológie. Mnoho dnešných slúchadiel je vybavených funkciami, ako je potlačenie šumu, bezdrôtové pripojenie a vstavané mikrofóny. V tomto prípade hľadajte technológie, ako je Bluetooth alebo aktívne potlačenie hluku (ANC), záleží len na vašich preferenciách. Tieto technológie potom môžu zásadne ovplyvniť to, ako dobre si budete môcť vychutnať hudbu alebo iný zvukový obsah, ktorý počúvate.
  • Pohodlie: v neposlednom rade je potrebné pri výbere slúchadiel zohľadniť aj pohodlie. Uistite sa, že vám vybraný model dobre sedí na ušiach bez toho, aby vás tlačil alebo pôsobil diskomfort. Niektoré slúchadlá ponúkajú možnosť dodania s rôznymi veľkosťami náušníkov, a tak si môžete vybrať tie, ktoré vám najlepšie padnú. Ak plánujete slúchadlá používať na dlhé počúvanie, zvážte modely s polstrovanými náušníkmi a nastaviteľnými hlavovými oblúkmi pre maximálne pohodlie.

Tip na slúchadlá

APPLE AirPods Pro MagSafe mlwk3zm/a

Obr.: APPLE AirPods Pro MagSafe mlwk3zm/a

Na aké technické parametre sa pri výbere slúchadiel zamerať?

Pri výbere slúchadiel prihliadajte aj na nasledujúce technické parametre:

  • Rozsah frekvenčnej odozvy: rozsah frekvenčnej odozvy udáva, aké frekvencie dokážu slúchadlá prehrávať. V závislosti od modelu sa môže tento rozsah pohybovať od 15 Hz do 20 kHz alebo aj vyššie. O frekvencie mimo 20 Hz - 20 kHz sa však väčšina ľudí obvykle starať nemusí, pretože práve tieto frekvencie počujú ľudia najlepšie.
  • Impedancia: Impedancia udáva, aký výkon je potrebné vyvinúť, aby slúchadlá fungovali na optimálnej úrovni. Slúchadlá s nízkou impedanciou, ako sú slúchadlá do uší (in-ear), vyžadujú menší výkon ako modely s vysokou impedanciou, ako sú slúchadlá cez uši (over-ear). Ideálne slúchadlá by mali mať impedanciu medzi 16 a 64 ohmami.
  • Citlivosť: toto číslo udáva, aké hlasné môžu byť slúchadlá pri príslušnom výkone. Čím je číslo vyššie, tým hlasnejšie môžu slúchadlá hrať, pritom spotrebujú menej energie. Najčastejšie hľadajú užívatelia hodnoty citlivosti okolo 100 dB/mW alebo viac.
  • Veľkosť a typ ovládača: pri prechode elektrického prúdu ovládač vydáva zvuk. Všeobecne platí, že väčšie meniče majú tendenciu produkovať kvalitnejší zvuk a taktiež väčšiu basovú odozvu. Okrem toho existuje niekoľko typov meničov, na ktoré treba dávať pozor, vrátane dynamických, planárnych magnetických a elektrostatických. Každý typ má svoje výhody a nevýhody, preto je dôležité pred rozhodnutím vykonať malý prieskum.

Tip na slúchadlá

PHILIPS TAA4216BK/00

Obr.: PHILIPS TAA4216BK/00

Aké sú hlavné rozdiely medzi slúchadlami do uší a slúchadlami cez hlavu?

Ako slúchadlá do uší, tak aj slúchadlá cez hlavu sú obľúbenou voľbou pre počúvanie hudby, podcastov alebo audiokníh. Existuje medzi nimi ale niekoľko výrazných rozdielov, ktoré preberieme v nasledujúcej časti článku, a tak bude o niečo jednoduchšie sa rozhodnúť pre správny typ slúchadiel pre vás.

Hlavným rozdielom medzi slúchadlami do uší a cez hlavu je ich usadenie na hlave. Slúchadlá do uší sa umiestňujú priamo dovnútra uší, zatiaľ čo slúchadlá cez hlavu obopínajú hornú alebo bočnú časť hlavy. To ovplyvňuje nielen to, ako dobre počujete zvuk, ktorý cez ne vychádza, ale aj to, aké pohodlné sú pri dlhodobom nosení.

Slúchadlá cez hlavu sú obvykle vybavené veľkými polstrovanými náušníkmi a poskytujú vynikajúcu kvalitu zvuku. Je to preto, že vonkajšie náušníky blokujú hluk z okolia a umožňujú dokonalý zážitok z počúvania. Na druhú stranu slúchadlá do uší sú vhodnejšie pre ľudí, ktorí sa potrebujú pohybovať a zreteľne počuť svoje okolie. Sú tiež ľahšie a skladnejšie ako modely cez hlavu a ľahko sa tak zmestia do vreciek alebo kabeliek.

Ďalší rozdiel medzi týmito typmi slúchadiel spočíva v ich cene. Modely cez hlavu bývajú drahšie, pretože zaisťujú lepšiu kvalitu zvuku a majú väčšie rozmery. Cenovo dostupnejšie potom bývajú zase kôstkové alebo špuntové slúchadlá, treba ale počítať s horšou kvalitou prehrávaného zvuku.

Súhrnne platí, že slúchadlá do uší aj cez hlavu ponúkajú veľmi kvalitný zvuk, ale záleží na tom, aký typ zážitku z počúvania hľadáte. Pokiaľ sa skôr potrebujete voľne pohybovať a nevadí vám obetovať istú mieru kvality zvuku, potom sú slúchadlá do uší tou správnou voľbou. Na druhú stranu, ak vyžadujete špičkovú kvalitu zvuku alebo chcete blokovať hluk z okolia, potom by pre vás mohol byť najlepším typom slúchadiel slúchadlá cez uši.

Vybrať slúchadlá »

Aká je výhoda bezdrôtových slúchadiel?

Bezdrôtové slúchadlá ponúkajú oproti drôtovým množstvo výhod. Tou najzjavnejšou a najpraktickejšou výhodou je, že používateľom ponúkajú voľnosť pohybu, pretože ich k zariadeniu nespájajú žiadne šnúry ani káble. To znamená, že môžete počúvať hudbu pri činnostiach, ako je cvičenie, upratovanie domu alebo prechádzka bez toho, aby ste museli manipulovať s káblami. Bezdrôtové slúchadlá na trhu nájdete v prevedení ako do uší, tak aj cez hlavu, podľa svojich preferencií si teda určite nájdete variant, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.

Ďalšou veľkou výhodou bezdrôtových slúchadiel je ich lepšia kvalita zvuku v porovnaní s ich drôtovými náprotivkami. Vďaka neustále vyvíjaným novším technológiám majú teraz bezdrôtové slúchadlá pokročilejšie zvukové možnosti ako kedykoľvek predtým. Pomocou Bluetooth a ďalších bezdrôtových technológií si môžete vychutnať pôsobivý poslucháčsky zážitok s čistými výškami, basmi aj strednými tónmi.

A nakoniec, bezdrôtové slúchadlá sú teraz cenovo dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Vďaka tomu sú dostupné širšiemu okruhu zákazníkov, ktorí chcú využiť pohodlie, ktoré ponúkajú, nemusia sa však obávať vysokých cien. Spoločnosti ako napríklad Apple, Sony, Bose alebo Sennheiser vyrábajú skvelé bezdrôtové slúchadlá za konkurencieschopné ceny, a preto je veľmi ľahké nájsť slúchadlá, ktoré sa zmestia do rozpočtu všetkých.

Tip na slúchádlá

HUAWEI 55034190 Freebuds 4i White

Obr.: HUAWEI 55034190 Freebuds 4i White

Ako sa starať o slúchadlá?

Slúchadlá sú nevyhnutné pre počúvanie našej obľúbenej hudby alebo podcastov bez toho, aby sme rušili ostatných. Pri pravidelnom používaní sa však slúchadlá môžu poškodiť alebo ušpiniť – to nie je ideálne, ak chcete počúvať svoje melódie v optimálnej kvalite. Aby bola zaistená dlhá životnosť a kvalita zvuku vašich slúchadiel, uvádzame niekoľko tipov, ako sa o ne starať:

  1. Pravidelne ich čistite: prach a špina sa môžu hromadiť v štrbinách vonkajšieho povrchu slúchadiel a časom sa usadzovať. Pravidelne ho čistite utretím všetkých prachových častíc handričkou navlhčenou v roztoku izopropylalkoholu (IPA). Dbajte na to, aby sa do vnútra slúchadiel nedostala žiadna tekutina, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu.
  2. Zaobchádzajte s nimi opatrne: aby ste predišli zbytočnému poškodeniu, zaobchádzajte so slúchadlami pri ich nasadzovaní a vyberaní zo zariadenia opatrne. Pri odpájaní kábla od konektora slúchadiel pridržte zástrčku na miesto ťahania za kábel, aby ste sa vyhli namáhaniu.
  3. Správne uschovávanie: keď slúchadlá nepoužívate, je dôležité ich správne uschovať. Nevystavujte ich priamemu slnečnému žiareniu ani extrémnym teplotám, ktoré môžu zhoršiť kvalitu zvuku alebo spôsobiť, že časom skrehnú. Používanie puzdra na ich uloženie navyše pomôže udržať prach a nečistoty mimo vonkajšej a vnútornej súčasti slúchadiel.

Vybrať slúchadlá »

Záver 

V závere by sme mohli zhrnúť, že slúchadlá sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Umožňujú nám vychutnať si hudbu, filmy a ďalší obsah v súkromí. Vďaka širokej ponuke slúchadiel na trhu je možné nájsť také, ktoré budú vyhovovať vašim špecifickým potrebám i finančným možnostiam. Či už hľadáte špičkovú kvalitu zvuku, alebo len chcete niečo pohodlné na nosenie, určite existujú slúchadlá, ktoré splnia vaše predstavy, len je dôležité nad výberom popremýšľať a nákup neuponáhľať. A potom si už s novými slúchadlami môžete naplno užiť dlhé hodiny príjemného počúvania a relaxácie.

TOP produkty z kategórie Slúchadlá