blog-post image

Ako vybrať sušičku na bielizeň?

Sušička bielizne je domácim spotrebičom, ktorý sa používa na sušenie odevov a iných textílií. Automatické sušičky bielizne existujú už mnoho desiatok rokov a sú veľmi obľúbenou voľbou na sušenie bielizne. Napriek tomu, že nie sú v domácnostiach ešte natoľko bežné ako automatické práčky, prináša svojim užívateľom dlhý zoznam výhod, ktoré starostlivosť o domácnosť zase o niečo zjednodušia. Na trhu je sušičiek mnoho rôznych typov, môže byť teda ťažké sa rozhodnúť, ktorá je pre vás tou pravou. V tomto článku sa spoločne pozrieme na rôzne typy sušičiek bielizne a rozhodnutie tak pre vás bude oveľa jednoduchšie.

Vybrať sušičku na bielizeň »

Ako sušička bielizne funguje?

Vnútri sušičky sa nachádza rotujúci bubon. Motor sušičky poháňa nielen bubon, ale aj ventilátor, cez ktorý bubnom prúdi horúci vzduch. Takto zahriaty vzduch ohrieva mokrú látku, odparuje a odsáva vlhkosť. Na záver sušiaceho procesu ventilátor vháňa na bielizeň studený vzduch, vďaka čomu sa zabráni pokrčeniu tkanín. Čo sa stane s vodou, ktorá pri procese sušenia vznikne? To záleží na type sušičky, môžeme v zásade rozlišovať medzi ventilačnými sušičkami, kedy para odchádza pomocou hadice alebo potrubia von z budovy, zatiaľ čo pri kondenzačných sušičkách sa para pri sušení mení na vodu, ktorá sa buď odvádza do odpadu alebo zostane v špeciálnej nádobe, ktorú je ľahké zo spotrebiča vybrať a vyliať treba do drezu.

Pri používaní sušičky bielizne je dôležité ju správne naplniť a zvoliť správne nastavenia pre typ látky, ktorú sušíte. Napríklad také džínsy, uteráky a posteľnú bielizeň, možno sušiť pri vyššej teplote ako jemné a chúlostivé tkaniny, ako je hodváb alebo vlna. Je tiež dôležité pravidelne čistiť filter na vlákna vo vnútri sušičky, aby sa zabránilo prehriatiu a nebezpečenstvu požiaru.

Sušičky bielizne sú pohodlným spôsobom, ako rýchlo odstrániť vlhkosť z oblečenia po vypraní, av porovnaní so zdĺhavým vešením bielizne na sušiaku vám tak ušetria čas aj energiu. S pokrokom v technológii teraz mnoho moderných sušičiek bielizne prichádza s ďalšími funkciami, ako sú parné cykly na dezinfekciu odevov, nastaviteľné rošty na jemnú bielizeň alebo topánky a senzory, ktoré sa automaticky vypnú, keď je dosiahnutá požadovaná úroveň sušenia.

Či už zháňate novú sušičku alebo sa jednoducho chcete dozvedieť viac o tom, ako ju používať, je dôležité porozumieť všetkým dostupným funkciám a nastaveniam, aby vaše rozhodovanie bolo čo najľahšie a vaše oblečenie potom bude zakaždým krásne vyzerať a voňať.

Tip na sušičku bliezně

SAMSUNG DV90T8240SH/S7

Obr.: SAMSUNG DV90T8240SH/S7

Aké sú výhody a nevýhody používania sušičky bielizne?

Medzi hlavné výhody sušičky bielizne samozrejme patrí pohodlnosť a rýchlosť sušenia bielizne. Stačí vložiť mokrú bielizeň do sušičky, navoliť program a stlačiť tlačidlo a zhruba za 2 hodiny (záleží na type programu) je bielizeň pripravená na nosenie alebo uloženie do skrine. Nemusíte sa teda báť, že budete musieť na uschnutie bielizne čakať celý deň, ako je to pri sušení bielizne na vonku či na sušiaku vo vnútri bytu.

Používanie sušičky bielizne je tiež užitočné najmä v chladných zimných mesiacoch alebo v daždivých dňoch, kedy oblečenie vešať vonku nemožno a sušením bielizne vo vnútri sa zvyšuje vlhkosť vzduchu v byte, a to môže mať za následok tvorbu zdraviu nebezpečných plesní.

Ďalšou výhodou sušičky bielizne je to, že je energeticky úsporná. Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale sušička vám taktiež môže pomôcť šetriť energiu, najmä v zime. Pokiaľ totiž sušíte bielizeň vo vnútri doma na sušiaku a chcete predísť prílišnej vlhkosti, musíte doma viac vetrať a zbytočne vám tak uteká z domu teplo. Čo sa týka spotreby elektrickej energie pri používaní sušičky, niektoré moderné sú navyše navrhnuté s technológiou riadenou senzormi, ktorá rozpozná, kedy je náplň úplne vysušená, a automaticky sa vypne, takže nespotrebujete viac energie, než je nutné.

Používanie sušičky bielizne má však aj niektoré možné nevýhody, ktoré treba zvážiť, než do nej investujete. Jednou z hlavných nevýhod je, že ich obstaranie a údržba môžu byť pomerne drahé. Potrebujete nielen počiatočnú investíciu do samotného spotrebiča, ale budete musieť započítať aj náklady na odbornú inštaláciu a taktiež náklady na elektrinu, ktorou je pri chode napájaná.

Druhou potenciálnou nevýhodou môže byť to, že zle zvoleným programom môže sušička niektoré typy tkanín poškodiť, predovšetkým jemné a chúlostivé materiály, ako je napríklad hodváb či čipka. Teplo, ktoré vzniká počas procesu sušenia, môže spôsobiť ich zmrštenie alebo zničenie, takže nebudú vyzerať práve najlepšie. Navyše prílišné sušenie vášho oblečenia môže tiež viesť k tomu, že materiál bude tuhší, a teda nepohodlný na nosenie.

Podčiarknuté a sčítané, používanie sušičky bielizne má svoje výhody aj nevýhody, ktoré treba zvážiť pred uskutočnením tejto investície. Sušičky bielizne síce ponúkajú pohodlie a energetickú účinnosť, ale ich obstaranie a údržba môžu byť nákladné a pri nesprávnom používaní môžu poškodiť niektoré typy tkanín. Pred rozhodnutím je preto potrebné vziať do úvahy všetky tieto faktory.

Tip na sušičku bliezně

LG RC81V9AV4N

Obr.: LG RC81V9AV4N

Medzi akými typmi sušičiek môžete vyberať?

Pri výbere sušičky je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Na trhu je dnes k dispozícii niekoľko rôznych typov sušičiek a každá má svoje výhody a nevýhody. Najbežnejšími typmi sušičiek sú odvetrávané, kondenzačné a kombinované modely s tepelným čerpadlom.

  • Ventilačné sušičky sú tradičným typom sušičiek, v ktorých je horúci vzduch odvádzaný von cez vonkajší vetrací otvor. Ponúkajú rýchle schnutie, ale môžu byť celkom hlučné a neefektívne kvôli množstvu energie, ktorú spotrebúvajú.
  • Kondenzačné sušičky nepotrebujú externú ventiláciu, pretože horúci vzduch uvoľňujú do nádoby, ktorá ho ochladí, než ho vypustí späť do miestnosti. Sú energeticky účinnejšie ako ventilačné sušičky, ale sušenie bielizne trvá dlhšie a vyžadujú pravidelnú údržbu, pretože filter kondenzátora treba pravidelne vyprázdňovať.
  • Kombinované sušičky ponúkajú možnosť odvetrávania aj kondenzátora, čo vám umožňuje vybrať si, ktorá z nich najlepšie vyhovuje vašim požiadavkám. Ponúkajú vyššiu účinnosť ako tradičné ventilačné sušičky, ale môžu byť aj relatívne hlučné kvôli dvojitému použitiu horúceho vzduchu.
  • Sušičky s tepelným čerpadlom patria medzi energeticky najúčinnejšie na trhu, pretože spotrebujú oveľa menej elektriny ako iné typy sušičiek. Nevýhodou je, že proces sušenia trvá dlhšie a potrebujú pravidelnú údržbu, aby sa udržali v dobrom stave.

Vybrať sušičku na bielizeň »

Ako sušišku na bielizeň vybrať?

Pri výbere sušičky je potrebné venovať pozornosť niekoľkým veciam. Tými najdôležitejšími sú váš rozpočet a tiež to, koľko voľného miesta máte na umiestnenie sušičky k dispozícii. Pokiaľ totiž máte priestoru dostatok, potom sa možno budete chcieť poobzerať po sušičke s väčšou kapacitou, ktorá zvládne viac náplní naraz. Mali by ste tiež premyslieť, aké parametre a typy funkcií od svojej sušičky požadujete, či už to sú napríklad parné cykly, šetrný program pre jemnú bielizeň, objem bubna, spotreba energie, hlučnosť, ai.

Jedným z dôležitých faktorov pri výbere sušičky bielizne je trieda energetickej účinnosti. To vám povie, koľko elektriny spotrebič počas svojho cyklu spotrebuje. Aj keď niektoré sušičky môžu byť efektívnejšie ako iné, všetky moderné zariadenia musia spĺňať minimálne normy účinnosti. Pred nákupom je teda dôležité medzi jednotlivými modelmi tieto hodnotenia úspornosti porovnať.

Pri výbere sušičky by ste mali zohľadniť aj veľkosť bubna. Všeobecne platí, že väčšie bubny pojmú viac bielizne, a preto umožňujú rýchlejšie sušenie. V závislosti od množstva vašej bielizne to však môže, ale nemusí byť nutné, pretože menšie bubny vám môžu napriek tomu stále vyhovovať, pokiaľ bielizne nemáte tak zas až tak veľa. Mali by ste sa tiež uistiť, že sušička bude mať dostatočné množstvo nastaviteľných programov, aby bola vhodná aj na sušenie niektorých špecifických tkanín a materiálov.

Nakoniec venujte zvýšenú pozornosť ďalším funkciám, ako sú parné cykly a nastavenie regulácie teploty. Tie môžu pomôcť minimalizovať poškodenie tkanín a zároveň zaistiť skvelé výsledky na konci cyklu.

Tip na sušičku bliezně

SAMSUNG DV80TA220AE/LE

Obr.: SAMSUNG DV80TA220AE/LE

Na aké technické parametre sušičky sa pri výbere zamerať?

Pri výbere sušičky bielizne je potrebné zvážiť niekoľko technických parametrov:

  • Veľkosť a kapacita: Sušičky bielizne sa dodávajú v rôznych veľkostiach, od kompaktných spotrebičov, ktoré sa ľahko zmestia aj do malých bytov, až po väčšie modely ideálnymi do väčších domácností. Pri nákupe sušičky bielizne je dôležité zohľadniť priestor, ktorý máte k dispozícii, ako aj vaše osobné nároky na pranie. Ak máte početnejšiu rodinu a periete teda častejšie, možno sa oplatí investovať do sušičky s vyššou kapacitou bielizne.
  • Hodnotenie energetickej účinnosti: Mnoho moderných sušičiek bielizne má dnes certifikáciu Energy Star alebo triedu energetickej účinnosti A/B. Tá udáva množstvo energie potrebnej na prevádzku sušičky av porovnaní s inými modelmi vám môže pomôcť určiť, ktorá sušička pre vás bude najhospodárnejšia.
  • Hlučnosť: Pri výbere rôznych sušičiek sa tiež pozrite na to, akú hladinu hluku pri prevádzke vytvárajú. Pokiaľ žijete v malom byte, bude vhodnejší model, ktorý je pri chode tichší, ale pritom bude stále spĺňať spĺňa vaše očakávania.
  • Doba sušenia: Sušičky bielizne sa od seba značne líšia v tom, ako rýchlo sú schopné usušiť jednu dávku bielizne. Niektoré modely sú rýchlejšie ako iné, čo sa tiež pri výbere toho pravého spotrebiča určite hodí zohľadniť.
  • Praktické funkcie: Moderné sušičky bielizne sú vybavené množstvom praktických funkcií, ktoré môžu uľahčiť ich používanie a údržbu. Patria medzi ne senzory vlhkosti, nastavenia proti pokrčeniu, možnosť parného čistenia a časové programy.

Ak sa obzriete po viacerých dostupných modeloch a prihliadnete pri výbere k týmto rôznym technickým parametrom, môžete si byť istí, že pre vašu domácnosť vyberiete ten správny model.

Tip na sušičku bliezně

LG RC91V9EV2N

Obr.: LG RC91V9EV2N

Ako sa o sušičku bielizne starať?

Sušičky bielizne sú v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o bielizeň, ale aby boli stále v perfektnom stave, vyžadujú istú údržbu a pravidelné čistenie. Pre zaistenie bezpečnej a efektívnej prevádzky vašej sušičky vám prinášame niekoľko tipov, ako sa o ňu správne starať a udržiavať ju v dobrej kondícii:

  1. Kontrolujte a čistite filtre – predný filter, kde sa hromadia žmolky, drobné textilné vlákna alebo aj zvyšky aviváže z prania by sa ideálne mal čistiť po každom sušení, spodný filter treba kontrolovať jedenkrát za 1–2 mesiace. Zanesené filtre môžu viesť k zlému sušeniu a zvýšenej spotrebe energie.
  2. Pravidelne kontrolujte ventilačný systém – ak máte ventilačnú sušičku, dvakrát ročne by sa mal skontrolovať vonkajší výfukový ventil, či nie je upchatý, pretože by to mohlo brániť správnemu úniku vlhkosti zo sušičky. Nezabudnite tiež skontrolovať, či nie sú upchaté vnútorné kanáliky a vetracie otvory.
  3. Pravidelne čistite bubon sušičky – časom môžu nahromadené zvyšky zmäkčovadiel spôsobiť zmenu farby odevov a narušiť povrch bubna. Každých niekoľko mesiacov (alebo kedykoľvek si všimnete usadenín) utrite vnútro sušičky vlhkou handričkou alebo špongiou.
  4. Skontrolujte hadice, či nejavia známky opotrebenia – hadice, ktoré sú poškodené, krehké alebo sú naprasknuté, by mali byť okamžite vymenené, aby sa predišlo prípadným únikom vody alebo problémom s plynovodom.
  5. Skontrolujte správne prúdenie vzduchu – obmedzené prúdenie vzduchu môže spôsobiť zlý proces sušenia a zvýšenú spotrebu energie. Uistite sa, že váš ventilačný systém nie je upchatý, a skontrolujte zadnú časť sušičky, či sa na nej nehromadí prach alebo nečistoty.

Tip na sušičku bliezně

SAMSUNG DV80T5220AW/S7

Obr.: SAMSUNG DV80T5220AW/S7

Aké sú najčastejšie chyby pri používaní sušičky bielizne ?

Pri sušení bielizne v sušičke je nutné držať sa istých pravidiel, aby vaša bielizeň krásne voňala a vyzerala dokonale. Pokiaľ tak po vytiahnutí zo sušičky nevyzerá, nie vždy je chyba na strane spotrebiča, ale môže to byť chybou nesprávneho používania. Čo patrí medzi najbežnejšie chyby, ktorých sa ľudia pri používaní sušičky dopúšťajú?

Prvou chybou je zabúdanie na čistenie a kontrolu filtrov. Predný filter, kde sa zachytáva, prach, žmolky, čiastočky textílií, prípadne zvyšky aviváže alebo pracích prostriedkov, by sa mal čistiť po každom použití, spodný filter najmenej raz za 2 mesiace. Nečistenie filtrov znižuje účinnosť a dobu sušenia, čo znamená, že budete musieť nechať sušičku bežať dlhšie, než je nutné, aby bolo vaše oblečenie suché.

Ďalšou chybou, ktorej je dobré sa vyvarovať je preťaženiu sušičky príliš veľkým množstvom bielizne. Pokiaľ je v sušičke príliš veľa bielizne, môže sa tým zabrániť voľnej cirkulácii vzduchu, čo má za následok vlhké alebo pokrčené oblečenie. Je preto vhodné dodržiavať odporúčanú veľkosť náplne av prípade potreby spustiť dva samostatné cykly.

Medzi najčastejšie chyby patrí aj nesprávne triedenie bielizne. Objemné a ťažké veci, ako sú džínsy a uteráky, by sa mali sušiť oddelene od tých ľahších, ako sú tričká a blúzky, pretože sa tým zníži opotrebenie práčky a zaistí sa rovnomerné vysušenie všetkých vecí. Okrem toho je dôležité pred vložením do sušičky skontrolovať vrecká, či v nich nie sú mince, zapaľovače alebo iné predmety. Tie môžu spôsobiť poškodenie odevov aj potenciálne nebezpečenstvo požiaru vo vašej domácnosti.

A nakoniec, používanie aviváže môže na oblečení zanechať zvyšky, ktoré časom zatuhnú. Aby ste tomu predišli, je lepšie prestať používať zmäkčovadlá v sušičke a namiesto toho zvoliť iné metódy, napríklad použitie vlnených guličiek do sušičky.

Vybrať sušičku na bielizeň »

Záver 

A zhrnutie na záver? Používanie sušičky bielizne na rýchle a pohodlné sušenie je neuveriteľne užitočným doplnkom každej domácnosti. Pomôže vám ušetriť čas aj peniaze a zároveň zníži opotrebenie vášho oblečenia. Vďaka veľkému množstvu rôznych modelov, ktoré sú na trhu k dispozícii, bude ľahké nájsť taký, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a zároveň príliš nezaťaží váš rozpočet. Nech už pre vás vyhrá akákoľvek sušička, bude určite skvelým doplnkom vašej domácnosti, ktorého investícia sa vám z dlhodobého hľadiska oplatí.

TOP produkty z kategórie Sušičky bielizne